Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore

Bron: Wikipedia

Rabindranath Tagore  is misschien wel de meest veelzijdige en prominente persoon in de culturele wereld van Zuid-Azië.

Hij werd op 7 mei 1861 – toen India werd overheerst door de Britten – geboren in een welgestelde familie in Calcutta. Tagore ontplooide zich tot een enorm productief dichter en schrijver. Nieuw was dat zijn teksten dicht bij het gesproken Bengaals lagen. Dit, gekoppeld aan zijn interesse in de natuur, de gewone mens en de relatie tot wat ons drijft, hebben zijn teksten toegankelijk en geliefd gemaakt onder arm en rijk, onder hindoes èn moslims. En in het Westen, want Tagore vertaalde veel van zijn werk in het Engels.  Daarnaast zocht hij in zijn politieke en maatschappelijke onderwerpen steeds de dialoog met het Westen.

Nadat Tagore in 1913  als eerste niet-Europeaan de Nobelprijs voor de Literatuur ontving, reisde hij door heel Europa. Ook in Nederland, waar zijn vriend Frederik van Eeden zorg droeg voor vertalingen, vond zijn diepzinnige maar toegankelijke levensvisie veel weerklank.  Terug in India investeerde Tagore en zijn vrouw al hun geld (van de Nobelprijs en van hun sieraden) in hun kunst-school Santiniketan, die ook na Tagore’s overlijden op 7 augustus 1941 verder is uitgegroeid tot de belangrijkste en meest eigenzinnige Universiteit voor de Kunsten in India.

Ttagore untitled four figures 200 Tagore unknown2 200 Tagore lady2 200 Tagore unknown3 200
(bron: calcuttaweb.com)

Naast dichter/schrijver was Tagore ook pedagoog, toneelschrijver, componist en kunstschilder. De teksten en opvattingen van Tagore inspireren vandaag de dag nog veel mensen in hun zoektocht naar wat Tagore noemde het ‘goddelijke in ieder mens in het leven van alledag’. Zijn 2000 kunstwerken hebben nog steeds actuele zeggingskracht. En zijn 2500 liederen vormen een apart genre (‘rabindra-sangeet’) dat talrijke musici steeds opnieuw interpreteren en dat dagelijks door vele miljoenen beluisterd wordt. Een hedendaags lied, waarin een gedicht van Tagore is verwerkt, is bijvoorbeeld Ghir Ghir Ayee van Soumyajit Das.

Het engagement en de verdraagzaamheid van de humanist Tagore vinden we terug in het feit dat de volksliederen van zowel India als Bangladesh zijn teksten vertolken. Khiyo speelt een moderne versie van Amar Sonar Bangla, het volkslied van Bangladesh.

Comments are closed.